Achtergrond van de Colombiaanse snijbloemen industrie

Met een marktaandeel van 15% in de wereldwijde bloemen productie is Colombia de tweede grootste exporteur van snijbloemen en de grootste exporteur van anjers. In het midden van de jaren ’60, was de Colombiaanse bloemen industrie nog verwaarloosbaar klein. Vandaag de dag zijn twee van elke drie bossen bloemen in de V.S. geteeld in Colombia. 98% van Colombiaanse bloem productie wordt geëxporteerd naar Noord-Amerika, en Europa. In 2003, bedraagt de jaarlijkse uitvoer van Colombia ongeveer $672,667.000.

De Colombiaanse snijbloemen industrie komt voort uit een grote regionale productie verschuiving. In de jaren ’50, was de snijbloemen productie geconcentreerd in het Noordoostelijke deel van de Verenigde Staten in de plaatsen New York, Philadelphia en Boston. Oorzaak dat de bloemen hier geteeld werden was het klimaat, de bederfelijkheid van snijbloemen en het gebrek aan goede logistieke voorzieningen, dit beperkten de telers tot nabijgelegen markten. In de jaren ’60, liet de vooruitgang in luchtvervoer en management van de koude keten telers toe om verdere markten te gaan bedienen, maar de telers in het Noordoosten van de Verenigde Staten waren niet in staat om jaarrond product aan te bieden. Dit bood echter mogelijkheden voor de telers in Florida, Californië en Colorado, waar het klimaat beter is en de loonkosten toen der tijd lager. Het aantal telers in Florida en Californië steeg en dit gekoppeld aan goedkope luchtvracht maakte het voor de telers in het Noordoosten van de Verenigde Staten onmogelijk om door te gaan met de teelt van bloemen met als gevolg dat de telers stopten of verhuisden. (Mendez 1991).

In 1964 ontdekte een universitair onderzoeker de Sabana de Bogotá in Colombia als ideaal teelt gebied voor de productie van snijbloemen. Het klimaat van de Sabana staat gerand voor jaarrond goede kwaliteit snijbloemen. Daarnaast heeft de Sabana vlak en vruchtbaar land, goedkope arbeid en ligt het relatief dichtbij de V.S. dit maakt het tot de ideale plaats om tuinderijen te vestigen. In het begin van de jaren ’70, was Floramérica de eerste snijbloemen exporteur van Colombia naar de V.S. Het bedrijf was opgericht door vier Amerikaanse zakenlieden, inclusief de universitair onderzoeker als snel was Floramérica verantwoordelijk voor bijna alle snijbloemen export (Fairbanks en Lindsay 1997).

Het nieuws van het enorme succes van Floramérica in de Sabana van Bogota deed zich al snel de ronde en enthousiaste Colombiaanse ondernemers begonnen met het oprichten van hun eigen firma’s veelal door de werknemers van het eerste uur van Floramérica in dienste te nemen of als consultant te gebruiken. In 1978 steeg de Colombiaanse export tot 90% van de totale import van snijbloemen in de V.S.. Het gemiddelde rendement op de investering bedroeg 600% per jaar. Hoewel kennis en de deskundigheid voor de productie van snijbloemen snel verspreid werd, hadden de Colombiaanse kwekers grote problemen om de bloemen op de markt in de V.S. te krijgen. Voornaamste oorzaken waren het slechte wegennet van Colombia en de armzalige luchtvervoer infrastructuur. Aanvankelijk, overtuigden de kwekers Avianca, de nationale luchtvaartmaatschappij, om bloemen in bagage compartimenten te vervoeren van passagier vliegtuigen, echter, vertragingen en het mishandelen van het product veroorzaakten significante verliezen. Hoewel de vervoersvoorwaarden beduidend zijn verbeterd en op dit moment hebben de kwekers toegang tot gekoelde vrachtwagens en vrachtvliegtuigen, echter slecht beheer en coördinatie bij de internationale luchthaven van Bogotá zorgen, vooral wanneer bij piek vraag van de V.S. voor dure vertragingen.
Dit artikel is een Nederlandse vertaling van de Engelse: Improving Labor and Enviromental Standards in the Colombian Cut Flower Industry. Je kan de orginele versie vinden door hier op de link te klikken.

Featured image thanks to Jorge Gaviria

Published by

Erik van Berkum

Erik is a Dutchman currently living in Osaka Japan.

One thought on “Achtergrond van de Colombiaanse snijbloemen industrie”

Leave a Reply