Email hosting Yahoo Google of Windows Live mail?

Sinds enige tijd wordt er door zowel Microsoft, Google als Yahoo de mogelijkheid geboden om je eigen domein te hosten op hun email servers. Dit heeft als voordeel dat je gebruik kunt maken van de high-tech mogelijkheden van de gebruikers interface van je favoriete email applicatie. De gebruikers interfaces van Google, Microsoft of Yahoo zijn veel geavanceerder en gebruiksvriendelijker dan de door de hosting bedrijven aangeboden email omgeving. Meestal bestaat deze uit Horde SquirrelMail of Round Cube.

Ik heb deze week is eens gekeken naar de mogelijkheden die de verschillende aanbieders hebben en de voor en nadelen is even op een rijtje gezet.

Yahoo

Yahoo MailYahoo biedt als enige van de 3 een betaald pakket aan onder de naam “Yahoo Personal Addres” voor een prijs van 35$ per jaar als je al een domein hebt kost het 10$ per jaar. Als je dit pakket koopt dan krijg je hiervoor geavanceerde virus bescherming en mag je 5 email adressen aanmaken met je eigen domeinnaam. Daarnaast bieden ze een goede spam bescherming bij dit account en worden de emails allemaal reclame vrij verzonden. Ik ben op zoek naar een gratis oplossing dus heb geen zin gehad Yahoo aan mijn domein te koppelen.

Windows Live MailWindows Live

Windows Live of wel het nieuwe ge upgrade Windows Hotmail inclusief MSN Messenger and Spaces. Is gratis en bied een zeer gemakkelijke oplossing wat installatie betreft. Ga naar domains.live.com meld je aan met een reeds aangemaakt account hotmail account of een Live ID en voeg de domeinnamen waarvoor je de hosting via Windows Live wilt laten lopen toe. Na het toevoegen moet je de DNS records van je domein naar de mail servers van Microsoft instellen en klaar. Optioneel kan je nog een SRV-record instellen, via dit record kan je dan ook gebruik maken van jouw domein in messenger bijvoorbeeld jij@mijndomein.nl. Verder wordt aanbevolgen ook een SPF-record in te stellen, dit helpt bij de bestrijding van spam.

Postitief Windows Live Mail i.c.m. eigen domein:

 1. Gratis 5 GB opslag ruimte
 2. Gecombineerde en goed geïntegreerde omgeving van Messenger, Spaces, Hotmail, Skydrive (500 mb) en nog vele andere dingen die gaan komen.
 3. Je kan 500 email adressen aanmaken.
 4. Gebruikers kunnen zelf email adressen aanmaken via de zogenaamde open structuur
 5. Erg gemakkelijke gebruikers interface en goed uitleg voor het instellen van de DNS etc.
 6. Leuke banner om op je website te installeren en zo door te klikken naar de Windos Live mail applicatie.
 7. Super dat je kunt MSN met je eigen domeinnaam

Negatief Windows Live Mail i.c.m. eigen domein:

 1. Geen pop3 of IMAP toegang kunnen ontdekken.
 2. Een vervelende advertentie regel die in elke email wordt meegestuurd.
 3. Geen uitleg voor de installatie van een Cname om je eigen website door te linken naar de van mail.live.com

Google

Google ApsGoogle heeft een iets andere benadering dan Windows Live mail, je hebt de mogelijkheid uit 4 versies, Schools, Enterprises, Family and Groups en Small Enterprises waarbij dan een betaalde of een gratis variant mogelijk is: de Standard Edition of de Premium Edition. De School versie is de beste want deze geeft de mogelijkheden van de Premium Edition zonder dat daavoor betaald hoeft te worden. De andere benadering van Google komt verder tot uiting via de Google Apps, dit is een online tekstverwerker, spreadsheet biedt verder Google talk. Voor een bedrijfsomgeving zeker het bestuderen waard voor Familie of persoonlijk gebruik biedt het zeker geen voordelen. Als je werkelijk naar iets dergelijks opzoek bent als Google Apps kijk dan eens naar ZOHO.

GmailPositief Google Mail GMail i.c.m. een eigen domein:

 1. Pop3 toegang zodat je MS Outlook of Mozilla Thunderbird kunt blijven gebruiken
 2. Gratis bij 3 GB ruimte

Negatief Google Mail GMail i.c.m. een eigen domein:

 1. Moeilijk in te stellen in het begin en de mx records zijn moeilijk te vinden
 2. Zeer veel opties die je in de praktijk als gewone gebruiker weinig gebruikt.
 3. Ondersteund geen IMAP protocol

Conclusie

Google was voor zover ik weet de eerste die het product gratis aanbod, probleem van google is dat het erg laat is gekomen met Gmail en hierdoor heeft Microsoft een enorme voorsprong ook door de combinatie met Messenger. Google bied mijn inziens het beste product dit komt met name door de POP3 toegang die je kunt krijgen. Hoewel Google een stuk moeilijker te configureren is dan Microsoft is dit toch slechts een eenmalige hindernis die genomen moet worden. Voor een kleine bedrijfsomgeving kan je Google gebruiken Windows Live Mail zou ik dan afraden. Echter voor persoonlijk en familie gebruik is Windows Live Mail een absolute aanrader. Google moet de komende tijd werken aan de integratie van al zijn applicaties in een gebruikers interface het is nu allemaal nog wat te veel zoeken. Windows Live is hier al een stuk verder mee. Als je toch naar meer groupware op zoek bent ga dan naar ZOHO deze biedt 12 andere applicaties zoals Writer, Sheet, Show, Meeting, Notebook, Planner, Project, CRM, Creator, Wik, Chat, Mail (nog in Beta). Dit product is gratis maar als je het wat intensiever gaat gebruiken zal je snel op een betaalde versie uitkomen.

Geen zin om het zelf te doen!

Heb je geen zin om het zelf te doen, voor 12 Euro wil ik de DNS records wel voor je instellen inclusief het aanmaken van een onbeperkt aantal email adressen. Heb je nog geen domein naam dan doe ik er 1 bij voor 3 Euro. Alleen internationale domein namen geen .NL. Laat hieronder even een post achter met je email adres, ik mail je dan.

Wil je outlook blijven gebruiken!!

keep an eye on thisone:Xobni outlook add-in for your inbox

Published by

Erik van Berkum

Erik is a Dutchman currently living in Osaka Japan.

One thought on “Email hosting Yahoo Google of Windows Live mail?”

Leave a Reply